Leírás

Településünk 1813-ban alapult az elnéptelenedett Kovácsházi pusztában. Néhány évvel korábban települtek ide református kertészek, de az alapítás éve mégis 1813-ra tehető. Az elmúlt kétszáz év alatt a település sokat fejlődött. 1969. július l-jén a községet Mezőkovácsháza nagyközséghez csatolták.

Friss hírek megyénkből

  • Hibás feed URL.

Friss topikok

  • István Kaskötő: Ahogy én emlékszem az Örgehát csúfnév eredetéere az így hangzik. Egy idegen megy az országúton és ... (2016.01.26. 17:20) Ürgehát?

Címkék

Jogosítvány érvényessége - VÁLTOZÁS!!!

2017.01.28. 17:59 XIV. János

A vezetői engedély kiállításánál az érvényességet általában úgy kell meghatározni, hogy a lejárat hónapja és napja az egészségügyi érvényességi időponton belül megegyezzen az okmány birtokosa születési idejének hónapjával és napjával

jogositvany-szabalyok-300x188.jpgEz azt jelenti, hogy aki mostantól újítja meg jogosítványát, annak lejárati dátuma meg fog egyezni születési dátumával.

Amennyiben például valaki 5 évre kapta meg az orvosi érvényességet (ha mondjuk augusztusban született, és január 4-én volt orvosnál), akkor a rendszer automatikusan a születési dátumához igazította a jogosítvány érvényességét, így nem 2022. január 4-ig érvényes a vezetői engedélye, hanem csak 2021. augusztusáig. Szóval nem öt évig, csupán 4 év 8 hónapig. De lehet akár 11 hónapot is bukni.

Mindezt azért, mivel az öt évet nem haladhatja meg az érvényesség, így visszafelé dátumozza a rendszer az érvényességet, szóval ha valaki például februárban született, de a jogosítványa 2017 januárjában járt le, akkor ő bizony erősen pórul járt, mert 11 hónapot dobott el a történeten, szóval majd egy évvel kevesebb ideig lesz érvényes a jogosítványa, mint kellene.

Persze ugyan ez igaz a 10 évre is.

Alapjában véve egyébként ez annyira nem rossz, mint ahogy elsőre hangzik, mert így a fiataloknak elég a születési dátumukat tudni a jogosítvány érvényességi idejéhez, így büntetéseket úszhatnak meg, hiszen csak tudja mindenki, mikor született, és időben megújítja a jogsit, nem a rendőrnek kell figyelmeztetni igazoltatáskor, hogy lejárt. Mi “öregek” pedig maximum egyszer szívunk vele, nem dől össze a világ.

Vagy mégis?

Gondoljuk csak végig! Ha azt szeretnénk, hogy a jövetkező hosszabításkor már a teljes 5/10 évet ki tudjuk használni, akkor a születésnapunkon reggel az orvosnál kezdünk, majd irány a Kormányablak a jogosítványcserére. De ha akkor épp nem érünk rá, vagy épp hétvégére esik, akkor néhány napig nem vezethetünk lejárt vezetői engedélyünkkel.

De ha előbb megyünk el az orvoshoz, akkor 'folyamatosan' vezethetünk, de egy évet ismét buktunk!

Tehát akkor miért is jó ez?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ref-kovacshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr6912163041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.