Reformátuskovácsháza

550 éves Mezőkovácsháza?

2013. július 18. 19:20 - Reffi Admin

Idén ünnepli Mezőkovácsháza az 550. évfordulóját! Vagy legalább is ez áll a plakáton!

Ezzel szemben csak egy biztos dolgot tudunk az egykori Kowachaza településről: "Az első írásos forrást 1463 március 23-án keltezték, melyben szerepel a Kowachaza név leírva. Az oklevél arról szól, hogy Kovácsházáról Farkas Dénes, Bessenyei Bálint jobbágya jelen van Kunágotán Maróti Lajos és Mátyás birtokba beiktatásán." A wikipédián viszont már ebben az évben van megjelölve, amikor is Kovácsháza mezővárosi rangot kap Mátyás királytól.

Tehát 1463-ban a település már lakott volt, ebből kifolyólag helytelen innen számolni az évfordulót. (Igaz a település pontos betelepítésének ideje ismeretlen, ezért elfogadható.)

A terület már az avar korban is lakott volt. "Az első település valószínűleg a 11. századból való. A régészek 1938-ban telepet, templomot tártak fel a Száraz-ér partján. Ugyanekkor Bálint Alajos megtalálta az ősi Kovácsháza 14-15.századi nyomait is."

Ezen adatok tükrében Kovácsháza megközelítőleg ezer éves! Igaz, hogy ez alatt az ezer év alatt többször elpusztult, és újabb helyen került újratelepítésre. A legutolsó újratelepítés az 1810-es években történt, ekkor nyerte el a jelenlegi helyét. Az első telepesek református kertészek voltak, majd őket követték a Bittó Imre kertészei, akik a Mezőkovácsházi részen települtek le. "Tőlük néhány kilométerre már kertészek dolgoztak és azok is kovácsháziaknak nevezték magukat. Sőt, hosszú ideig ők voltak a kovácsháziak és azokat, akiket Bittó telepített, Bittó-Kovácsháziaknak nevezték." 1893-as térképen már három Kovácsháza szerepelt: Református-Kovácsháza, Tót-Kovácsháza és Mező-Kovácsháza. Ezen települések egyike sem az ősi Kovácsháza helyén alapult újjá.

Református-Kovácsháza 1813-ra datálja a település megalapítását, mivel a jelenlegi helyen azóta áll fenn. Mivel Bittó csak 1813. október 16-án telepítette be a jelenlegi Kovácsházát, így Mezőkovácsháza október 16-án ünnepli a 200. évfordulóját.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ref-kovacshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr485413638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása